Verzorgingstips:
Ik werk al 48 jaar met dieren en in al die jaren is er veel verandert wat betreft de verzorging van uw trouwe maatje.
Regelmatig krijg ik dieren op tafel die nog niet gewend zijn om nagels te knippen of de normale borstelbeurt/bad vreemd vinden. U kan hierin uw steentje bijdragen. Leuk om te doen en het vergroot het goede contact tussen u en uw dier.
Tips:
-Borstel uw hond regelmatig. Sommige honden hebben een dagelijkse borstelbeurt nodig en andere maar 2-3x per week. Dit is afhankelijk van de vacht. Informeer er naar bij uw trimster. Zet de hond hierbij soms even op een bank of stoel dan zal het bezoek aan de hondentrimster/dierenarts niet vreemd zijn als hij ineens op een tafel zal worden gezet. Maak er een spel van. Heeft uw hond traanoogjes of lange haren bij de ogen maak dan dagelijks een watje vochtig met eye cleaner of gewoon schoon water en dep voorzichtig het vuil weg bij de ogen. Dit voorkomt oog/traanbuis ontstekingen.
-Leer de hond van pup af aan dat tanden poetsen best leuk kan zijn. Een babytandenborstel en een beetje water kan al het gewenste feest geven. Uw hond kan de humor er wel van in zien als dit dagelijks een leuke uitdaging gaat worden. Eenmaal gewend zal de hond het als prettig ervaren en zal hem onnodig leed bespaard blijven (dat tanden/tandvlees gaat ontsteken, pijn gaan doen en de tanden-kiezen er uiteindelijk kunnen uitvallen).
-Wassen van de hond hoeft helemaal geen drama te worden als u zo heel af en toe uw hond onder de douche zet. Verdun de shampoo sterk (hondenshampoo en geen mensenshampoo), hond nat maken en masseren maar. Eenmaal klaar en alles weer uitgespoeld dan handdoek droog maken en de hond eventueel in de tuin zetten of een wandeling met hem maken zodat de hond zich kan uitschudden. s'Winters is het beter de hond even buiten uit te laten schudden maar binnen op te laten drogen.
-Nagels onderhouden kan al door de hond regelmatig op steen te laten lopen. Spelen kan op gras maar lopen kan op straat. De stenen zullen er op een natuurlijke manier voor zorgen dat de nagels kort blijven. Heeft u plavuizen in uw huis die wat relief hebben dan is dat ook een mooie oplossing. Juist de kleinere hond tilt men vrij vaak op en zal hierdoor nagels minder slijten. Gewoon lekker zelf laten lopen. Goed voor de nagels en goed voor de spieren. Mochten de nagels toch wat lang worden knip ze dan met een nageltang voor dieren. De kans dat een nagel scheurt of in de huid zal groeien kunt u dan voor zijn. Uw trimster-dierenarts-dierenwinkel zal u graag uitleggen hoe dit aanleren in zijn werk gaat.
-Voeding: er is zo veel voer in de handel dat baasjes vaak de bomen door het bos niet meer zien. Laat u goed voorlichten door de medewerker van uw dierenwinkel/dierenarts/hondentrimster of andere gespecialiseerde mensen binnen de dierenwereld. Let er wel op dat er ook onnodig veel voedsel in de handel is wat totaal overbodig is. Is uw hond te dik dan kunt u meer met hem lopen, is uw hond wit..... is voeding voor witte honden echt noodzakelijk? De keus is uiteraard aan u. Denk nuchter en realistisch na voor u voer koopt wat duur is maar overbodig.
-Conditie: wandel meerdere keren per dag buiten met uw dier. In de eerste paar minuten zal hij plassen/poepen. Dit is noodzakelijk voor de hond. Daarna lekker spelen. Spel is goed, met andere honden spelen nog beter, met baas en andere honden spelen het aller best. Laat de telefoon even in uw zak zitten als u met de hond gaat lopen. Ook een hond heeft graag contact met u en opvoeden gaat nu eenmaal niet als u met de neus in de telefoon zit. U zal zien dat het leuk is om met uw hond op pad te gaan. Spelen, frisse neus halen en conditie opbouw is altijd goed, voor beide partijen ;).
-Jaarlijkse controle dierenarts. Altijd belangrijk . De prik en algehele check van uw dier is een soort graadmeter hoe de gezondheid van uw hond is.
-Ontwormen en vlovrij houden: Heeft uw hond vlooien..............dan is ontwormen ook aan de orde. Helaas is dit aan elkaar gerelateerd. Hond likt vlo op, vlo eitjes slaan zich op in het hondenlichaam, larve komen uit in het lichaam en verlaten dit lichaam weer met de ontlasting. Larve wordt weer vlo. Cirkel is rond. Een hond met vlooien dus ook wormen. Er zijn hier mooie/veilige produkten voor te koop. Volg de beschrijving van deze produkten of laat u informeren door de dierenarts, hondentrimster en dierenwinkel medewerker, dan weet u dat u altijd goed zit met dit ontwormschema. Het vlo vrij houden van uw hond gaat in hetzelfde verhaal mee. Gaat de hond regelmatig mee in de auto dan is het verstandig deze ook regelmatig vlo vrij te maken, net als de hondenmand en het cocos/stoffen deurmatje. Doet u dit niet dan kan de vlo vrije hond weer besmet raken met vlooien door auto/deurmat/hondenmand.
-Controle: als uw hond uw vriend is dan weet u ook wanneer zijn gedrag anders is. Drinkt hij meer dan normaal, eet hij minder, is ontlasting of urine anders van kleur-samenstelling oid dan is een bezoekje aan de dierenarts geen overbodige luxe. Deze kan uw dier controleren en wellicht medicijnen meegeven zodat uw vriend weer snel "de oude" zal worden.
-Vast plekje in huis: een hond is een gewoonte dier. Dagelijks zelfde routine zal hem rustig houden. Een vaste plek in huis waar hij zich rustig kan terug trekken (als hij hier behoefte aan heeft) is geen overbodige luxe. Zeker niet als de (klein)kinderen komen. Schone voer en waterbak zal hij ook waarderen.
-Gaat u met vakantie of voor zaken een paar dagen van huis dan hoeft dit geen probleem te zijn. Misschien heeft u binnen de familie/vriendenkring iemand die maar wat graag op uw hond wilt passen. Ook kan een hond naar een dierenpension. Kies een pension uit waar u een goed gevoel bij heeft, laat uw hond hier een keer een nachtje slapen terwijl u toch thuis bent. Hij kan dan even wennen aan de situatie. Bij ophalen kunt u snel genoeg zien of de hond het inderdaad zo leuk heeft gehad als de medewerkster van het pension u al heeft doorgegeven. Is dit niet het geval dan kan een 2e wen nacht nodig zijn omdat uw vriend het een beetje als spannend heeft ervaren. Vindt uw hond het nog steeds niet leuk dan kunt u op zoek gaan naar een ander opvangadres. Waar uw hond een betere aansluiting kan vinden.
-Professionals kunnen u adviseren, begeleiden en ondersteunen maar uiteindelijk bent u de enige persoon die ervoor kan zorgen dat uw hond een fijn en blij leven heeft. Mooi idee toch.....