De decembermaand :

 

Feest, vreugde, versierde kerstbomen, gezellig samen met familie. Dat zijn de woorden die meteen in je hoofd spelen als je denkt aan de decembermaand. Helaas voor veel dieren is het ook een maand van stress, angst en drukte. 

 

Hoe kan je ervoor zorgen dat ook je dier in deze maand niet teveel in de war raakt?

Hier volgen enkele tips:

 

-Droomt u van een mooie grote kerstboom vol met kerstballen en lichtjes? Leg deze boom dan even midden in uw huiskamer zodra deze gekocht is. Laat de kat/hond er kennis mee maken. Dan voelen ze dat deze prikt en dat ze er beter bij vandaan kunnen blijven. De kans dat de kat/hond dan toch in de boom springt is spontaan een stuk kleiner.

-Dennennaalden zijn giftig voor huisdieren. Zorg dus dat ze er niet aan kunnen gaan knagen.

-Komt de kerstman bij u langs om gezellig de kerstdag met cadeautjes in te luiden, yeahhhh.... wat een feest zal dat worden !!!

Zorg wel dat katten die in uw huis wonen eventueel op de slaapkamer gezet worden. De buitendeur zal misschien iets langer open blijven staan als de kerstman met al zijn pakjes binnen komt. De katten kunnen hier van schrikken en naar buiten rennen.

-Zorg dat uw hond veilig naast u op de grond ligt , desnoods even aan de lijn. Niet elke hond is even blij met de komst van een drukke "hohoho" kerstman om zich heen.

-Laat de dieren niet mee-eten van al het lekkers wat met kerstmis op tafel gezet gaat worden. Er zijn kerstsnacks te koop voor dieren die veilig zijn.

-Kaarsjes zijn heel gezellig, zeker met kerstmis. Zorg er wel voor dat ze stabiel staan en dat de kat, hond, vogel niet doorheen kan springen/rennen/vliegen met alle gevolgen van dien. 

 

===============

Na kerst komt dan eindelijk de laatste dag van het jaar. Voor veel mensen een reden om nerveus te worden als het om vuurwerk gaat. De een wordt nerveus omdat hij/zij het geweldig vinden al die knallen en de ander omdat hij/zij het juist niet prettig vinden. Al deze nerveuze reacties pikt uw huisdier haarfijn op en kan dan iets anders reageren dan u hoopt. 

-Is uw huisdier angstig voor dit vuurwerk, reageer hier zelf dan niet nerveus over want uw angst is een bevestiging voor uw dier en zal deze er nog banger voor worden. Blijf altijd rustig!!!  Uw huisdier zal zich dan ook een stuk rustiger/veiliger voelen.

Blijft het toch een vervelend punt dan zijn er producten te koop bij uw dierenarts., dierenwinkel, en mogelijk ook uw honden trimsalon.

Start hier begin december al mee want eenmaal genoeg ervaren angst in december zal ervoor zorgen dat het geen zin meer heeft om dit te verzachten met welk product dan ook. 

*** Laat u hierover goed informeren door een erkende diereninstantie ***

 

Eenmaal 31 december "FEEST IN DE TENT !!! "

-Het beste is bij uw dier te blijven maar bent u toch van plan om ergens anders heen te gaan, en blijft het dier thuis... dan is het raadzaam om tv en lichten aan te laten in  uw huis. Doe ook gordijnen/jalouzieën dicht. Dit alles verzachten lichtflitsen en knallen. Ook als uw huisdier nooit reageert op vuurwerk heeft hij meestal maar 1 verkeerde pijl nodig om de rest van zijn leven in de maand december in paniek te zijn. 

-Konijnenhokken die buiten staan kunt u het beste omdraaien met de tralies naar een schutting toe of om het hok af te schermen dat er geen vuurpijl oid in het hok kan komen en ontploffen. In de schuur zetten met hok en al is ook een optie maar ook hier beter licht en radio aan. 

-Voliéres idem als konijnenhokken.

 

Honden zijn altijd beter af als u deze meeneemt waar u heen gaat. Lukt dit niet dan is het misschien beter de hond bij iemand te brengen die hij kent of naar een dierenpension te brengen waar hij gewend is. 

 

Gaat de hond met u mee om samen gezellig het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden:

-Laat de hond dan wel rond 22.00 hr nog even heel goed uit (aan de riem) en daarna pas weer ruim na het vuurwerkspektakel.

-Zorg dat ze niet kunnen ontsnappen als de deur open gaat  00.00 hr wanneer men de vuurwerkpijlen wil gaan bekijken buiten. Laat iemand met de hond binnen blijven en doe de hond een riem om voor de zekerheid.

-Ziet u een vreemde hond buiten rennen dan heeft het vaak geen zin om hem te vangen. De stress bij het dier is te groot waardoor hij kan gaan bijten of juist nog harder gaat rennen. Bel wel de dierenambulance voor een melding hierover. Alleen als de hond naar u toekomt en steun zoekt kunt u hem misschien oppakken en op een veilige plek in uw huis zetten totdat de eigenaar gevonden is en deze de hond komt ophalen bij u. Ook dan is melding bij de politie/dierenambulance de enige optie. Vaak zijn de voetzootjes dermate versleten door het rennen dat meestal een dierenarts noodzakelijk is. 

 

Nou, het is een hele lijst geworden maar......hopelijk laat u zich hier niet door ontmoedigen. Geniet van de mooie decembermaand en zorg dat uw huisdier er ook op een relaxte manier doorheen zal komen. Dan kan iedereen vanaf dat punt een mooi en nieuw jaar in gaan. In dat geval kan ik  alleen maar zeggen: 

 

Fijne feestdagen en een mooi 2024 !!!