Home » Dierentips

Je zou het bijna niet zeggen maar.... de zomer is alweer voorbij. Zucht.....

 

De dagen worden alweer korter, je trekt je vest wat vaker aan en misschien wordt bij sommige mensen af en toe de kachel weer op standje 1 gezet in de avonduren. 

 

Tijd  voor de honden (en alle andere dieren)  om zich voor te bereiden op de winter. 

De oude zomervacht gaat loslaten, de nieuwe wintervacht komt langzaam maar zeker tevoorschijn. De ene baas wordt een beetje gek van alle dwarrelharen door het huis. Haren op de bank, haren in de hoeken van de kamer, haren op het kleed, haren op je kleren. Tja, daar kan de hond nu eenmaal niets aan doen. Het proces om van zomer naar wintervacht te gaan is iets wat gewoon ontstaat... of de hond dit wilt of niet. De andere baas zit hier helemaal niet mee. 

 

Grijp niet veel vaker naar de borstel dan de hond gewend is. Als je overstapt van 1-2x per week borstelen doe dit nu zeker geen 7 dagen in de week want dan stimuleert u het verhaarproces . Zelfs nieuwe haren laten nu sneller los en hier moet dan weer een andere haar voor in de plaats komen. Met andere woorden de hond gaat nog meer verharen dan hij al deed. Dus nog meer haren over de grond, nog meer haren op de bank......enz. enz. 

 

Borstel je normaal gesproken de hond 1x pw dan kan dit uiteraard nu 2x per week. Dit kunt u een maandje volhouden dan moet alles wel weer stabiel zijn. Er zijn natuurlijk allemaal mooie borstels in de handel waarvan men zegt dat deze u helpen in de verhaarperiode van uw hond maar..... laat u niet verleiden. Weet u niet hoe deze borstel gebruikt moet worden laat u dan eerst goed voorlichten door een hondentrimster. Deze heeft er voor geleerd en kan u hierin begeleiden. 

Een bezoekje aan de trimsalon is natuurlijk ook mogelijk. De hond gaat dan in bad en wordt daarna volledig geborsteld en behandeld zodat de nieuwe wintervacht goed tevoorschijn kan komen en de zomervacht verwijdert is. Houd er wel rekening mee dat veel trimsalons momenteel erg druk zijn dus maak op tijd een afspraak anders bent u pas ergens in december aan de beurt en dat...................is te laat. De meeste haren heeft u dan inmiddels al zelf kunnen weghalen uit alle hoeken van de huiskamer en van uw bank, met de stofzuiger. 

 

Nog iets om rekening mee te houden is dat de hond meer gaat drinken in deze periode. Door het verhaarproces en inwendige veranderingen moeten de afvalstoffen verwijdert worden uit de hond. De natuur heeft hier iets op gevonden.....`hoe meer je drinkt, hoe meer je plast, hoe meer afvalstoffen snel het lichaam uit zijn. Mooi toch van de natuur. 

Helaas zit hier wel een kanttekening bij. Meer drinken is natuurlijk ook iets vaker uitlaten van de hond. Misschien wel gezellig want dan kunnen jullie samen genieten van de mooie veranderingen in de natuur. De herfstkleuren, de beweging en de rust is voor beide partijen een gezonde afwisseling. 

 

Ook de herfst heeft zo zijn mooie kanten....................Geniet er samen van. U en uw hond!